Pas lekesini şıp diye söken güç! En makbulü tatlısı, patatesle şahane temizlik

TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiSevdiğiniz dökme demir tava, yıllardır kullandığınız çelik bıçak ya da bahçede unuttuğunuz bir alet, bir bakmışsınız pas lekeleriyle kaplanmış. Bu durumda bir malzeme, tüm aletlerinizi pırıl pırıl yapabilir. İşte detaylar.

Mutfakta her zaman elinizin altında olan bir malzeme, bu sorunu tek hamlede çözebilir. Patatesin pas sökücü özelliği sizi pek çok pas lekesinden kurtarabilecek güçte.

Encyclopedia Britannica’ya göre oksalik asit, demir bileşiklerini çözerek pas lekelerini ortadan kaldırmada oldukça etkilidir. Bu asit, pası adeta bir mıknatıs gibi çeker ve yüzeyden ayırır. Üstelik patatesin bu özelliği, tuz gibi aşındırıcı bir maddeyle birleştiğinde daha da güçlü hale gelir. Sonuç ise pırıl pırıl paslanmamış eşyalar.

Peki, hangi patates daha etkili? Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nin verilerine göre, sıradan patatesler orta seviyede oksalik asit içerirken, tatlı patatesler daha yüksek bir konsantrasyona sahip. Yani elinizde tatlı patates varsa, bu yöntem için mükemmel bir seçim olabilir. İşte tertemiz eşyalar için adım adım uygulaması.

Öncelikle bir patatesi alın ve ikiye bölün. Kesilen yüzeyin düzgün ve geniş olmasına dikkat edin. Çünkü bu yüzeyi ovma işlemi için kullanacaksınız. Biraz sofra tuzu alın ve patatesin kesik yüzeyini tuza batırın. Tuz, aşındırıcı etkisiyle pası çözmede patatesin oksalik asidine destek olur. Paslı eşyayı elinize alın ve patatesin tuzlu yüzeyini pas lekelerinin üzerine sürtün. Dairesel hareketlerle veya ileri-geri ovabilirsiniz.

Patatesin yüzeyi aşındıkça veya tuz etkisini yitirdikçe, patatesin ucundan ince bir dilim kesin ve yeniden tuza batırın. Pas tamamen kaybolana kadar bu işleme devam edin. Pas lekeleri yok olduğunda, eşyayı bol suyla durulayın ve iyice kurulayın. Bu yöntemi uyguladıktan sonra, dökme demir tavanız veya çelik aletleriniz ilk günkü gibi parlayacak.

Mutfakta patates yoksa veya farklı bir yöntem denemek isterseniz, pasla mücadelede başka doğal çözümler de mevcut. Paslı metal aletleri veya küçük eşyaları bir kapta sirkeye batırın ve bir gece bekletin. Ertesi gün çelik yünü veya sert bir fırçayla ovun, ardından durulayın. Son olarak paslanmayı önlemek için eşyaya ince bir tabaka makine yağı veya yemeklik yağ sürün.

Biraz karbonat ve suyu karıştırarak koyu bir macun elde edin. Bu macunu paslı yüzeye uygulayın ve bir sünger ya da fırçayla ovalayın. Pas lekeleri kaybolana kadar devam edin, ardından durulayıp kurulayın.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”