Pestisitin işlemediği sebze ve meyveler! Kabuklarını soyunca iş tamam, zerre kalmıyor

TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiSon günlerde pestisit konusu sıkça konuşuluyor. Marketten aldığımız meyve ve sebzelerin üzerinde kalan kimyasal kalıntılar, sağlığımız için ciddi bir endişe kaynağı haline geldi. Peki, bu kimyasallardan korunmak mümkün mü? İşte pestisit açısından en temiz 4 süper besin.

Doğru tüketim yöntemleriyle ve pestisit kalıntısı en az olan besinleri tercih ederek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Üstelik yapılan son araştırmalar, pestisit açısından en temiz dört süper besini ortaya çıkardı. İşte detaylar.

Pestisitler, tarımda ürünlerin zararlı böceklerden, mantarlardan veya yabani otlardan korunması için kullanılan kimyasal maddelerdir. Ancak bu kimyasallar, meyve ve sebzelerin yüzeyinde kalıntı bırakabiliyor. Uzun süre bu kalıntılara maruz kalmak, sağlığımız üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir. Araştırmalar, pestisitlerin sinir sistemi bozukluklarından hormonal dengesizliklere, hatta kanser, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara kadar pek çok sağlık sorununa yol açabileceğini gösteriyor.

Pestisit kalıntılarını azaltmak için meyve ve sebzeleri akan suyun altında, bir fırça yardımıyla veya ellerinizle ovalayarak yıkayabilirsiniz. Kabuğu soyulabilen besinlerde pestisit kalıntıları genellikle yüzeyde birikir. Patates, salatalık, elma, armut, avokado gibi besinlerin kabuklarını soyarak riski azaltabilirsiniz. Ancak kabuğu yenilebilir besinlerde, besin değerini kaybetmemek için iyi bir yıkama yöntemi tercih edin.

Bir litre suya bir yemek kaşığı karbonat veya bir çay bardağı sirke ekleyerek meyve ve sebzelerinizi 10-15 dakika bekletmek, kimyasal kalıntıları temizlemede oldukça etkili. Ardından durulamayı unutmayın. Ayrıca bu kalıntılar sadece meyve ve sebzelerde değil, etlerde de olabilir. Bu yöntemler, pestisit kalıntılarını tamamen ortadan kaldırmasa da maruziyeti önemli ölçüde düşürür.

Yapılan son analizler, pestisit kalıntısı açısından en temiz dört besini ortaya koydu. Bu besinler, hem sağlıklı hem de güvenilir olmalarıyla sofralarınızın yıldızı olmaya aday. Bu yiyeceklerden ilki; avokado. Kremsi dokusu ve besleyici içeriğiyle avokadonun sadece lezzeti değil, güvenilirliği de ön planda. Kalın kabuğu sayesinde pestisitlerin içeri sızması zor.

Zarif görünümüne rağmen kuşkonmaz, pestisit kalıntısına karşı oldukça dirençli. Antioksidanlarla dolu bu sebze, bağışıklık sistemini destekler ve sindirimi düzenler. Izgara yaparak veya hafif buharda pişirerek sofralarınıza renk katabilirsiniz.

Hem ekonomik hem de sağlıklı olan lahana, pestisit kalıntısı açısından en temiz sebzelerden biri. C vitamini, K vitamini ve lif deposu olan lahana, salatalardan çorbalara, turşudan sarmaya kadar pek çok tarifte kullanılabilir. Ayrıca mutfağın vazgeçilmezi soğan, sadece yemeklere lezzet katmakla kalmıyor, aynı zamanda pestisit kalıntısı en az olan besinlerden biri.

Bu dört besin, hem düşük pestisit kalıntılarıyla güven veriyor hem de besin değerleriyle sağlığınızı iyileştirmeye yarıyor. Bu durumlarda yerel pazarlardan veya çiftçilerden alışveriş yapmak, ürünlerin daha az kimyasala maruz kalmasını sağlayabilir.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”